KUN LÄHDET VAIHTOON RUOTSIIN

ruotsiin kouluun hakeminen on aika helppo homma näin jälkikäteen ajateltuna. sivusto on älyttömän yksinkertainen, siitä vaan rastia ruutuun, että mihin kouluun ja mille kursseille, koska tänne pystyy siis hakemaan "itsenäisille" kursseille eli ei tutkintoon johtavaan koulutukseen. tietysti kaikki mahdolliset paperit ylioppilastodistuksen ja passikopion välillä pitää toimittaa ja jos hakee tälleen kuin mä, että ihan ohi kaikkien vaihto-ohjelmien, niin sun koulupaikka riippuu vanhoista arvosanoista. ja sitten jos ja kun se hyväksyntä tulee, niin den första, ota järki käteen ja älä sekoile. kokemuksesta pystyn sanomaan, että sekoilu ei auta mitään. ekaksi sun pitää tietysti hoitaa kaikki käytännön jutut. esimerkiksi vakuutukset on hyvä hoitaa ajoissa, eikä siinä kohtaa kun reissun ensimmäinen tietokone on hajotettu (kokemus puhuu). mä itse en hankkinut personnummeria, jota ei mitenkään pidetä alle vuoden reissulla välttämättömänä mutta ei siitä haittaakaan ole ja mikäli sen käyttöönsä haluaa, kannattaa se myös hoitaa ihan reissun alkuun. ruotsissa lähes kaikki on tehty helpoksi. koululta puskee sähköpostia koko ajan ja sulle annetaan eteen google maps linkki siitä missä sun pitää ekana päivänä olla. mun henkilökohtaisen kokemuksen mukaan koulu vaatii paljon enemmän kuin suomessa. eli siihen on ihan hyvä asennoitua jo etukäteen, ainakin jos on sattunut opiskelemaan aikaisemmin menetelmällä "silloin tällöin koulua ja niiltä vähäisiltäkin tunneilta voi olla pois", joka oli mulle aiemmilta korkeakouluvuosilta melko tuttu. ruotsissa ollaan myös tosi tarkkoja aikatauluista. tunneille tullaan ajoissa tai sitten ei tarvitse tulla ollenkaan. tehtävät palautetaan ajoissa tai sitten ei tarvitse palauttaa ollenkaan. tenttiin rekisteröidytään viikkoa ennen tai sitten ei tarvitse osallistua ollenkaan.
reissubudjetti ei voi olla liian suuri. rahaa kuluu kuitenkin. yleiseen elämiseen. ulkona syömiseen, junamatkoihin ja kaikkiin "välttämättömiin" ostoksiin. koulu on kuitenkin ilmaista eurooppalaisille, ainoastaan oppikirjat on ostettava ja ne saattaa maksaa ihan älyttömästi, mutta ilman niitä ei opiskelusta vaan tule mitään, joten jopa minä joka olen suomessa käynyt monta kurssia ostamatta ainuttakaan "pakolliseksi" määriteltyä kirjaa nielin ylpeyteni ja nettishoppailin kirjat itselleni. muutenkin elämä on vaan helpompaa kun on rahaa varattuna. ja varmuuden vuoksi kannattaa vaihtaa vähän kruunuja, vaikka kortilla pärjää kyllä lähes kaikkialla. yleisesti hintataso ruotsissa on aika sama kuin suomessa, paitsi vuokrat yksityisellä sektorilla varsinkin isoissa kaupungeissa vielä paljon suomea kalliimmat. ja asunnonsaaminen on muutenkin vaikeaa. että se kannattaa aloittaa ajoissa eikä itkeä siinä kohtaa kun sua ei huolita vuokralaiseksi koska et ole vegaani/valmis hoitamaan 8kk ikäistä lasta täysipäiväisesti/tiettyä kansalaisuutta/you name it. tää tuli taas kokemuksesta, enkä valitettavasti edes liioittele. 
pakkaamisessa kannattaa myös olla järkevä. olen itse tästä erinomainen "älä tee näin"-esimerkki, joka pakkasi mukaan kaiken mahdollisen ja vähän mahdotontakin. vaatteita tulee ostettua kuitenkin ja rajallisella määrällä ihan tavallisia vaatteita pääsee tosi pitkälle. ruotsissa sää ei ole mitenkään yllättävä, etelässä on tietysti leudompaa kuin suomessa ja merenrannalla sataa usein. se reipas reissumieli kannattaa myös muistaa pakata mukaan! kun asennoituu silleen, että seikkailemaan sitä on lähdetty eikä ota kaikkea ihan niin vakavasti niin pääsee pitkälle. rikollisuudesta tunnetussa malmössa sun polkupyörä varastetaan varmasti (tässä puhuu sekä mun että jokaisen mun tunteman malmössa asuvan kokemus) ja skånelaiset puhuu ruotsia niin murtaen, että ihan varmasti välillä turhauttaa kun et ihan ymmärrä, mutta ruotsalaiset on onneksi kivoja ja yhteistyö sujuu kyllä vähän huonommallakin ruotsin taidolla. ja vaikka ruotsi onkin lähellä, myös siellä on mahdollista kokea koti-ikävää, mihin mun mielestä paras lääke on soneran maailman kätevin puhelinliittymä, jolla saa soitella kotiin ihan niin paljon kuin tykkää ja maksaa silti vaan jonkun kakskytviis euroa kuussa. suomalaisia ruokia, suklaata ja salmiakkia löytyy lähes jokapaikasta ja suomen kieltä kuulee usein eli niiden puolesta ikävän määrä on kyllä minimoitu. vielä kun muistaa olla avoin kaikelle uudelle ja ihmeelliselle, niin kaikki menee hyvin ja vaihtoaika tulee olemaan mielettömän hieno kokemus!

Ei kommentteja: